|
|
|
|
|
|
|
|
|
Projektet har via Småøernes LAG fået tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram
2007-2013. |
|
|
|
Den Europæiske
Landbrugsfond for
Investering i Landdistrikterne |
|
|
|
Danmark og EU investerer i Landdistrikterne |
|
|
|
|
|
|
|
1:
Æblerne sorteres nøje, så der ikke kommer råd eller mug med. Derefter vaskes de og kværnes til den masse,
man kan se i det grønne kar. |
|
Mosteriet
Frugten forarbejdes på StrynØfrugthaves eget lille mosteri.
Der giver mulighed for en nøje overvåget og skånsom forarbejdning. Først plukkes frugten fuldmoden. Derefter eftermodnes frugten udenfor i netsække eller trækasser for at udvikle smagen yderligere. I nogle typer tilsættes saft af anden frugt eller krydderurter for at få de helt rigtige smagsnoter til forskellige typer retter.
Til sidst foretages en skånsom pasteurisering i flasken. Til mosten bruges de mange smagsvariationer, som findes indenfor de traditionelle spise og madæbler, desuden bruges en række franske og engelske æblesorter beregnet til cider.
Alle råvarer brugt i produktionen er dyrket på Strynø
hos StrynØfrugthave !
|
|
|
Så pakkes æblemassen i lag mellem nogle træriste og den presses, så den rene most løber fra og opsamles i en tank. |
|
|
|
|
|
|
|
Derefter tappes mosten, der sættes kapsel på og flaskerne pasteuriseres i et vandbad, så temperaturen kan holdes lav i pasteuriseringsprocessen.
På denne måde får mosten en lang holdbarhed, uden det går ud over smagen. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Det meste mostes i november og december og der loves en holdbarhed på 16 måneder. Men faktisk holder smagen sig fantastisk stabil meget længere. Der er stadig enkelte smagsprøver på lageret af tidligere årgange, så det er muligt at sammenligne de forskellige årganges smag. |
|
|
|
|
|
Mosteriet er etableret med støtte fra Småøernes LAG. |
|
|
|
|