Måltidsmost
Omhu for smagen
Her hos StrynØfrugthave er mostene i centrum. Kongstanken har været, at få det det ypperligste ud af at kunne arbejde med både produktionen af råvaren og hele forarbejdningsprocessen, så stedets kvaliteter udtrykkes i smagen.
Målet er at få komplekst smagende moste, som kan spille sammen med god mad en palet af smagsvarianter, som man kan udforske og bruge til den rigtige lejlighed.
|
|
Mostene er helt uden alkohol, men fornemmes alligevel vinøse. Typerne med kulsyre har lette bobler, som løfter smag og duft frem. På den måde får man en drik uden alkohol og samtidigt en mulighed for at udforske smage, få overraskelser og nyde – og selvfølgelig i en smuk indpakning.
Serien inkluderer også en række enkeltsortsmoste, som er den helt rene smag af den enkelte æblesort, udtrykt gennem smagen af stedet og sæsonen.
Udviklingen af smagssammensætningerne og typerne er sket sammen med kokken Rasmus Kofoed og Økologisk Landsforenings fødevarerådgivning.
Herunder kan du læse en beskrivelse af alle de typer måltidsmoste, der har været lavet. Alle er ikke til rådighed hvert år og kan være udsolgte, du er altid velkommen til at forhøre dig.
Særpræg og smagstoner er formet af dyrkningssæsonen 2015 med en kølig sommer og en lun sommer.
|
|
|
|
FREQUIN ROUGE med hyld og Holsteiner Cox:
Frequin Rouge er et typisk bittersødt æble med et klart astringerende element, de er blandet med Holsteiner Cox for at lette smagen samtidigt med at der tilføres de krydrede toner ligesom der med hylden tilføres yderligere smagselementer.
SMAGEN:
Mosten har en skøn og vild farve af rødbede og kirsebær. Man fornemmer en diskret og let sommerlig duft af honning. Holsteiner Cox og hyldebærret træder virkelig i karakter og cider æblets tanniner giver mosten et fast og slankt udtryk
I stedet for rødvinen… |
|
|
|
|
|
|
BEDAN med bellida og let kulsyre:
Bedan er et fransk cideræble som har hører til typen af bittersøde cideræbler med en let bitter tone. Der er desuden most af aromaæbler, for at tilføje lidt syrlighed og aromaæblet mere lette præg.
SMAGEN:
Dybe, gyldne solfarver med en svag rødme.
Duft og smag af æble, abrikos og gulerod. En fyldig most med stor sødme, der friskes let op af Belidaæblets fine syre og en diskret kulsyre. En virkelig spændende og ny oplevelse af hvad en æblemost kan byde på.
God til krydret mad. |
|
|
|
|
|
til
top
|
BINET ROUGE m blomme:
Binet Rouge er et fransk cideræble af den søde type. Binet Rouge er også favorit sort til fremstilling af Calvados.
SMAGEN:
Smuk gylden karamelfarvet most. Farven på mosten er næsten på magisk vis overført til smagen, som har fantastisk runde og bløde toner af æble, svesker, smør og karamel. En viskøs most med en skøn fed sødme som holdes perfekt sammen af det tanninrige cider æble.
En dessertoplevelse i flydende form.
|
|
|
|
|
|
til
top
|
INGRID MARIE og intet andet:
Ingrid Marie stammer fra 1910 fra et selvsået træ i haven ved landsbyskolen i Flemløse på Vestfyn. I følge overleveringen skulle det lille æbletræ en dag havde skudt op midt mellem nogle hindbærbuske i den lokale skoles have. Skolelæreren, i hvis have træet stod, syntes at det var velsmagende og smukt og opkaldte det efter sin afdøde datter. Træet er sundt og æblerne mørkerøde. Frugtkødet har røde toner og saften bliver smukt lys rød.
SMAGEN:
En most med intens abrikosfarve og en delikat duft af æblet i sin reneste form. Krydret og fyldig drik med lette tanniner.
Frisk syre….som en bid af rabarber. |
|
|
|
|
|
til
top
|
FILIPPA og intet andet:
Det lokale sydfynske æble. Modertræet står endnu i Hundstrup mellem Fåborg og Svendborg. Det fremkom fordi pigen Filippa Johansen såede to kerne, som blev til træer. Det ene blev spist af en ko, det andet blev til Filippatræet. Æblet er grønt med en rød kind og et sundt træ, men er tilbøjeligt til at tabe æblerne straks de er modne. Til mad bevarer æblet sin form i f.eks tærter.
SMAGEN:
Mosten har smukke gyldne nuancer og en skøn duft af bivoks og sensommer. En meget aromatisk og forførende drik med et naturligt udtryk af æblet. Blød og rund med et fint syreindhold.
Som at stå under æbletræet | |
|
|
|
|
til
top
|
HOLSTEINER COX med let kulsyre:
Holsteiner Cox kommer fra en krydsning med det kendte æble Cox Orange. Det er dog langt mere sund og egnet til økologisk dyrkning. Det er mere saftigt og syrligt end Cox orange, men har den krydrede og aromatiske smag intakt. Æblet er både godt som spise og madæble.
SMAGEN:
Svag fersken farvet most med duft af varm æblemos. Saftig og frisk i smagen. En meget autentisk og ærlig most, der løftes frem af en let kulsyre.
Ren nostalgi. | |
|
|
|
|
til
top
|
ELLIS BITTER m. rød aroma, ribs og let kulsyre:
Ellis Bitter er et engelsk cideræble med en mild bittersød smag.
SMAGEN:
Flot gylden most. Fin farve og intens let tropisk fyldig most med god syre og en bitter tone fra ribsen, der næsten bliver stikkelsbæragtig.
Smuk balance mellem frugt og syre. |
|
|
|
|
|
til
top
|
ÆBLER OG PÆRER med let kulsyre:
En blanding af most af søde spiseæbler og Conference pærer.
SMAGEN:
Lys gylden farve med intense pærearomaer. En let oxideret æble binder smag og struktur i mosten sammen med syren og giver den et dejligt ærligt rustikt mostpræg.
|
|
|
|
|
|
til
top
|
AHRISTA med let kulsyre:
Ahrista er et knaldrødt sprødt æble med mild smag.
SMAGEN:
En lys meget fin most med lette tanniner og bitterstoffer, der bindes godt sammen af den blide frugt og afdæmpede syre.
En fløjlsblød most til alle lette formål. |
|
|
|
|
til
top
|
JUDAINE med Belle Boskop og citronverbenat:
Judaine er et fransk bittersyrligt cideræble kombineret med syrlige Belle Boskop æbler og en infusion af citronverbena, som også kaldes jernurt.
SMAGEN:
En gylden grøn most med den vildeste friske syre og fabelagtige toner af jernurt, dufter som en skøn urtete og smager som en drøm… en skøn næsten perfekt hybrid most.
Et lykkeligt møde mellem most og urt. |
|
|
|
|
|
til
top
|
SIGNE TILLISCH og intet andet:
Et gult kantet æble med en skøn duft fra 1866. Stammer fra Bjerre ved Horsens og er opkaldt efter kammerfrøkenen Signe Tillisch.
SMAGEN:
En skøn madmost, der har det hele, fin sødme med markant syre og bittertoner , der gør denne most meget vinøs og meget egnet i det salte køkken.
Fin sødme med mild syre og bittertoner. Meget fin parfumearoma, blomster og lavendel. |
|
|
|
|
|
til
top
|
PIGEON og intet andet:
Det røde pigeonæble spises normalt til jul. Men med sin specielle smag med fine bitre og mandelagtige aromaer burde det bruges langt mere.
SMAGEN:
En ubeskrivelig smuk most med den mest intense pigeon aroma. Intens integreret syre og en elegant sødme. En meget læskende most der får en til at skrige efter mere.
Den perfekte rene most. |
|
|
|
|
|
til
top
|
BODIL NEERGÅRD og intet andet:
Stammer fra Flintinge på Lolland og er opkaldt efter fruen på det nærliggende gods Fuglsang.
Et smukt aflangt gulgrønt æble med rød kind.
SMAGEN:
Mosten er gyldengrøn og har en ren og stringent æblesmag med fin syre.
Smagen af æblet fra mormors have. |
|
|
|
|
|
til
top
|
HOLSTEINER COX og intet andet:
SMAGEN:
Let krydret most med skøn duft og utrolig lang eftersmag |
|
|
|
|
til
top
|
GULDBORG og intet andet:
SMAGEN:
Det smukke rødstribede Guldborgæble har givet en mild sommermost med fine blomsternoter.
|
|
|
|
|